Cum se poate ca o zi frumoasă de fotografiere să devină una dintre cele mai nefaste din viața ta de fotograf? Simplu! Am simițit-o pe piele mea: s-a blocat un filtru de polarizare pe obiectiv exact când eram presat să fac o ședință foto de produs în studio. Am transpirat mult, dar în cele din urmă net-ul m-a salvat. 

Autor: Vlad Manolache

Ce facem când se blochează un filtru de polarizare pe obiectiv? Cu siguranță, în primă fază transpirăm de nervi și ne zdrelim unghiile în încercarea de a-l prinde cum trebuie de filet. Sau cel puțin asta am făcut eu și alți câțiva fotografi pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului. Există însă câteva trucuri care s-au dovedit a fi eficiente, însă nu te sfătuiesc să faci tot ce vezi în tutorialele de pe internet.

Cele mai eficiente și sigure metode

Înainte de a încerca să îl desfaci, asigură-te că vei roti de el în direcția corectă. Pentru a evita eventuale accidente, care s-ar putea să îți producă daune considerabile din punct de vedere financiar, recomand separarea obiectivului cu pricina de cameră. Apoi caută un elastic gros care să acopere filetul și să se strângă bine pe el și începe să rotești cu presiune pusă pe elastic. Este ideal dacă ai putea avea mai mult de două prinderi pentru a nu deforma filtrul.

O altă metodă pe care funcționează este legarea unei frânghii în jurul inelului blocat al filtrului și efectul va fi cel dorit. Mie mi s-a părut că este o modalitate mai dificilă pentru că îți trebuie mai mută îndemânare în a o lega suficient de strâns.

Ce să nu faci, deși există sute de tutoriale care îți arată că se poate

Internetul este plin de tutoriale în care sunt prezentate soluții bizare pe care nu le recomand. Una dintre ele este să bagi obiectivul în frigider sau în congelator și apoi încerci să răsucești filtrul. Eu nu recomand să faci nebunia asta, mai ales dacă nu știi cât de rezistent este obiectivul tău la schimbări bruște de temperatură sau la umiditate.

O altă modalitate de a îndepărta filtru de pe obiectiv pe care ne-o prezintă “experții de pe internet” este cea în care prinzi cu o cheie papagal sau mai știu eu de care de marginea filtrului și răsucești. Este o metodă riscantă pentru că o simplă ezitare îți poate distruge obiectivul. Așa că nu recomand.

Așadar, dacă una dintre primele două metode nu dă roade și nu ai un dispozitiv creat pentru deblocarea inelelor, îți recomand să apelezi la un service și să să improvizezi. Iar pe viitor, pentru a scăpa de problema asta, încearcă să scoți filtrul de pe obiectiv imediat ce ai terminat proiectul.

Urmărește-mă pe: https://photoloop.ro/

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here