Ești dispus sa dai bani pe preseturi pentru Lightroom? Ar fi bine sa te mai gândești o dată înainte de a face o investiție care ar putea sa te dezamăgească. Am să îți spun câteva neplăceri pe care le poți întâmpina, dar și ce ai putea face mai bun cu banii.

Autor: Vlad Manolache

A achiziționa preseturi pentru Lightroom din motivul de a scurta considerabil timpul alocat post-editării poate fi o soluție atunci când nu ne dorim sa alocăm prea multa atenție fotografiei în general sau când ne grăbim sa încheiem o ședința foto pentru un client care vrea neapărat un anumit filtru pe care l-a văzut pe Insta. Și cam aici cred eu ca ar trebui sa se termine lista motivelor pentru care ai vrea să faci asta. 

Atunci când cumperi preseturi pentru fotografii, cumperi totodată viziunea unui fotograf asupra unui ansamblu de elemente pe care o aplici peste munca ta. Iar dacă nu există o viziune proprie asupra fotografiei finite în momentul vizualizării cadrului, atunci de ce să mai apăsăm pe buton? Așadar, cred că este important ca înainte de a lua decizia de a cumpăra ‘’filtrele’’ altora este important să ne întrebăm: ”de ce avem de ele?”. Doar așa vom reuși să realizăm ce cunoștințe ne lipsesc, ce nu am exersat suficient și cum anume putem să ne îmbunătățim fotografiile.

Apelează la propria viziune

O altă problemă pe care o ridică intenția de a cumpăra preseturi pentru Lightroom este apariția dorinței de a imita. Atunci când ne dorim un anumit preset cu siguranță am văzut fotografii editate într-un anumit fel undeva și ne-a placut. De aceea astăzi, rețelele de socializare sunt pline de fotografii cu filtre asemănătoare și există chiar și urn trend al pozițiilor pentru shooting. Este adevărat că trebuie sa rămânem în trend pentru a vinde fotografia, chiar dacă de multe ori intervine principiul imitației. Însă fotografia trebuie să fie mai mult de atât. Să nu uităm că fotografia este și despre cel care se află în spatele camerei și nu doar despre cine este în fața ei. Iar cel din spate, pentru a ajunge un fotograf bun, trebuie să fie recognoscibil prin viziunea lui asupra subiect. 

Riști să fii dezamăgit

Un al treilea aspect este referitor la dezamăgirea pe care o poți avea după ce ai dat o sumă frumușică pe câteva preseturi. Deși nu scrie asta pe niciun shop de profil, trebuie să iei în considerare că presetul pe care îl vezi în magazinul online este posibil să nu îți creeze efectul dorit din cauză că el este gândit pentru a fi aplicat pe fotografii cu o anumită cromatică, compoziție, etc. Iar când îl vei aplica pe fotografiile tale, efectul ar putea fi unul care să denatureze prea mult realitatea, să îți anuleze culori al căror contrast are legătura cu ideea pe care ai avut-o atunci când ai realizat fotografia și așa mai departe.

Cât despre banii pe care ești dispus să îi dai pe preseturi, îți recomand să îi investești în tutoriale care te învață editare. Astfel vei putea să spui povestea ta. Lumina buna!

Citește pe Lumea ta și despre cum poți înlătura în siguranță un filtru blocat pe obiectiv.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here