Iată câteva dintre problemele pe care le-am detectat la unele dintre cele mai cumpărate obiective sony. 

Autor: Vlad Manolache

Vrei obiective pentru Sony mirrorless full frame care să fie și ieftine și bune? Cu siguranță vei găsi, dar trebuie să știi că există și aspecte neplăcute la unele dintre cele lăudate pe youtube.

Sony 50 mm cu 1.8, bun doar pentru amatori

Unul dintre cele mai vândute obiective Sony, datorită prețului, este cel de 50mm cu f1.8 care poate fi găsit la un preț de sub 1000 de lei. Este cel mai ieftin obiectiv de la Sony, dar asta nu înseamnă că este și slab. Din punct de vedere optic, pare a fi reușit, cu o claritate rezonabilă si în plus este și foarte ușor. Astea sunt principalele caracteristici care mă determină să îl recomand fotografilor amatori care care își doresc obiective mici și ieftine pentru poze de vacanță. Marile minusuri pentru care nu îl recomand unui fotograf profesionist este timpul mare de care are nevoie pentru a focaliza în condiții de iluminare scăzută și zgomotul motorașului care parcă mă întoarce într-un trecut îndepărtat. Așadar, nu este un obiectiv recomandabil pentru o arie largă de fotografii.

Tamron 28-75mm este ca proverbul cu brânza bună

Am devenit fan Tamron după ce am folosit pe Nikon DSLR un 24-70mm cu f 2.8. Cu gândul ca voi descoperi o ruda de-a sa, am utilizat șase luni un obiectiv Tamron 28-75 mm dedicat Sony mirrorless full frame. Ar fi nedrept să spun că experiența a fost dezamăgitoare, pentru că am regăsit un focus rapid, un obiectiv care se descurca excelent în condiții de iluminare scăzută și care oferă o imagine de bună calitate. Însă felul în care se se miscă atunci când întorci de inel este îngrozitor. Mi-am amintit felul în care simțeam creta cum se tocea pe suprafața tablei atunci când eram la școală. Iar după jumătate de an l-am dus în service pentru că forța pe care o aplici pe inel pentru a face zoom face ca acel cauciuc să se lărgească. Se pare că cei de la Tamron au avut de înlocuit multe cauciucuri și au remediat problema pe următorul model, respectiv pe G2.

Sony 24-70 GM 1, un obiectiv cu multe minusuri

Dacă ai deja mirrorless, nu cred că ai avea niciun motiv să cumperi un Sony 24-70 cu f2.8 GM 1. Cel puțin asta este concluzia mea după ce l-am utilizat o singură zi în studio, la o ședință de fashion. În primul rând, nu mă așteptam ca un zoom care a costat foarte mult când a apărut să se chinuie să focalizeze în condiții de iluminare scăzută și pe alocuri să mai întâmpin și câte un rateu de focus de toată frumusețea. În comparație cu zoom-ul prezentat mai sus, pot spune că Tamron este mult mai rapid din punct de vedere al focusului. Mai mult, greutatea și dimensiunile obiectului Sony îl fac total neprietenos pe aparatele mirrorless. Un punct forte pot spune că este calitatea imaginii, ceea ce îi menține încă prețul mare pe piața second hand.

 

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here