Mi s-a spus și mie de câteva ori, am auzit-o enunțată chiar și în fața unor grupuri numeroase de pasionați de fotografie și este menținută de foarte mulți fotografi profesioniști atunci când se întâlnesc cu amatori. Pot spune că este una dintre cele mai mari minciuni legate de fotografie. 

Autor: Vlad Manolache

Sunt singur că ai auzit cel puțin o dată pe cineva care a spus că ” atunci când ești un fotograf bun nu contează aparatul de fotografiat”…sau alte forme apropiate de exprimare, dar cu același sens. Aici se ascunde o mare minciună pe care unii încă sunt gata să o vândă începătorilor în ale fotografiei. Însă dacă arunci un ochi în rucsacul lor, al fotografilor profesioniști, vei găsi mereu aparatură performantă și care se ridică la costuri pe măsură. Așadar, dacă ești un pasionat de fotografie cu visul de a ajunge un fotograf profesionist, trebui să știi că nu te vei putea baza prea mult timp pe aparatul foto ăla ieftin cumpărat la început de drum.

Cât este minciună și cât este adevăr

Afirmația cu “…nu contează aparatul de fotografiat” merită o explicație ceva mai amplă pentru că are legătură cu tipul de fotografie pe care îl practici. Este adevărat că poți face fotografie de stradă superbă cu orice fel de cameră pentru că valoarea ei rezidă în povestea pe care o scrii cu aparatul și nu neapărat în performanțele aparaturii. Însă din păcate, România este una dintre țările europene de la coada clasamentului atunci când vine vorba de cumpărarea de fotografie de stradă, deși este poate cea mai frumoasă fotografie din câte există. Dar să știi că și aici contează aparatul de fotografiat dacă visezi să faci fotografii în condiții de lumină redusă. Spre exemplu, cu un aparat foto Nikon D5300, ales de foarte mulți începători, nu poți realiza fotografii noaptea în București așa cum face un Nikon din seria Z, de câteva ori mai scump. Așadar, aparatul îți poate limita libertatea de exprimare, indiferent de cât de bun ești ca fotograf. Și exemplele ar putea continua.

Citește și: Obiective Sony care m-au dezamăgit

Un alt adevăr dureros 

Un alt lucru nespus este că pentru fotografia comercială, de fashion, de produs, aparatura chiar contează. Calitatea obiectivelor, performanta senzorilor și sursele de lumină sunt extrem de importante atunci când începi să fotografiezi pentru clienți pretențioși. Chiar și în fotografia sportivă ai nevoie de un aparat performant, care să reușească să surprindă multe cadre pe secundă, să aibă un focus rapid și multe alte calități atribuite camerelor scumpe. Din păcate, fotografia necesită și investiții pentru a putea face din ea o profesie. Însă asta nu trebuie să te descurajeze, pentru de cele mai multe ori totul vine de la sine, atât timp cât aspiri și muncești pentru a ajunge un fotograf profesionist.

Un sfat pentru începători

Pentru că este de la sine înțeles că nu cred în povestea cu “nu contează ce aparat foto ai”, există totuși un drum pe care trebuie să îl urmezi atunci când te hotărăști să alegi calea fotografiei. Și drumul ăsta nu începe de la achiziționarea unei camere scumpe, ci mai degrabă de la un mod inteligent de a investi în tine. Bugetul alocat pentru fotografie ar fi bine sa se împartă în două: echipament și educație. Mai exact, nu cumpăra un aparat scump dacă nu îți mai ajung banii de cursuri și de cărți despre fotografie pentru că nu vei ști ce să faci cu el. În timp, cu cât vei evolua și vei putea vinde multe fotografii, cu siguranță vei găsi o breșă de accedere la camere mai bune care să îți aducă și venituri consistente. Iar înainte să faci pasul către altă cameră, îți recomand să închiriezi modelul dorit și să te joci cu el pentru a te convinge că este perfect pentru nevoile tale.

Poți vizita site-ul meu de fotografie AICI.

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here