Am inceput sa predau engleza intr-o perioada in care nici nu visam la performantele digitalizarii post Covid, totodata in niste vremuri in care scoala romaneasca de stat doar “privea” peste gard la trendurile occidentale sau la cele cateva, foarte putine scoli particulare din tara care emulau modelele “noi” .

Autor: Loredana Manolache

Si da, am inceput la Shakespeare School, adica un centru cultural privat de limba engleza, privat si privilegiat cu un colectiv inimos si cu multa viziune si deschidere.

Acum in 2022 sintagma invatare prin joaca este deja “overrated” adica “rasfolosita pana in punctul in care nimeni nu mai vrea sa invete ceva “pedagogic, metodologic sau scolastic” dar din pacate, am ajuns sa ne jucam si haotic!

Pe vremea mea, cea mai “provocatoare parte din pregatirea si predarea lectiilor erau jocurile “hands-on”, practice, palpabile, avand aplicabilitate cu bataie lunga. Parcurgeam zeci de carti sa le gasim si decupam, printam si desenam ore in sir pt 10 minute la clasa. Ca o nota de subsol , asta facea rapid si trierea personalului didactic. Cei mai buni profi erau cei care gaseau si “jucau” jocurile cele mai distractive.

Citește și: O minciună din fotografie care trebuie demontată

De ce ne jucam haotic?! Simplu, pt ca “joaca” e parte din bagajul celor 7 ani de acasa. E mai usor sa dai unui copil telefonul sau tableta, televizorul sau vreo jucarie trendy ca “monstruletul hidos si coltat” care te imbratiseaza de te sufoca, decat sa antrenezi rabdarea copilului tau.
Din experienta recenta a lucrului cu elevii de scoala primara am constatat ca “un parinte bun” e cel care iti creeaza un cont contra cost 💲 in vreun joc pe telefon. Asta nu-i un lucru rau intr-o lume in care pana si bunicii sunt digitalizati, dar totul trebuie facut cu moderatie si discernamant.

Ce putem face chiar de la varste foarte mici? Ei bine putem alege jucarii care dezvolta abilitati de la cele de baza la cele mai complexe. In logica expresiei “copilul te face parinte” citeste, documenteaza-te, aplica. Nimic nu vine “peste noapte”, dar cu doar cateva search- uri pe net gasesti orice tip de informatii. Fa efortul sa acorzi putin timp si acestei activitati.  Daca esti parinte, merita!

Citește și:Paradoxul faptei bune. Emoție, manipulare, moștenire

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here