Războiul dintre Israel și grupul de teroriști Hamas va produce efecte nedorite României. Există deja estimări cu privire pierderile pe care le va produce lupta Israelului de eradicare a teroriștilor din Fâșia Gaza.   

Autor: Vlad Manolache

Un conflict viu de zeci de ani a luat proporțiile unui război în toată regula după acțiunea teroristă a membrilor grupării Hamas. Dincolo de toate întrebările care vor rămâne fără niciun răspuns, probabil pentru totdeauna, referitoare la informațiile primite sau nu de conducerea Israelului cu privire la plămădirea unui atac fără precedent, acum se poate pune și o altă întrebare grea la care timpul va răspunde cu siguranță: Cât costă războiul și ce efecte va avea asupra altor state?

Prima estimare: Aproape 7 miliarde de dolari în prima fază

Decizia Israelului de a chema la arme peste 300.000 de militari în rezervă și de a intra în Fâșia Gaza terestru va conduce spre o cheltuială estimată la 1,5% din PIB, respectiv 6,8 miliarde de dolari, conform spuselor strategului șef al Băncii Hapoalim, Modi Shafrir. Estimarea cuprinde costurile aferente refacerii infrastructurii, a reabilitării soldaților cu dizabilități și îngrijirii familiilor celor căzuți.

Cine va mai plăti pentru susținerea Israelului

Cheltuielile cu războiul vor fi resimțite puternic și de SUA, după ce Joe Biden a anunțat că va sprijini cu muniție Israelul. ”Oferim muniție pentru a alimenta Iron Dome și să ne asigurăm că nu rămăn fără armanent. Administrația mea împreună cu Congresul gestioneză această criză. Voi solicita Congresului să ia măsuri urgente. Nu este vorba despre partide și politică, este vorba despre securitatea lumii noastre”, a spus președintele Biden. Mesajele transmise și masurile deja luate de SUA par să comunice faptul că există informații referitoare la o escaladare a conflictului în zonă la care să participe și alte state musulmane, precum Iran, Liban și Siria.

Cum va fi afectată direct România

Dacă în cazul evenimentelor din alte state din Orientul Mijlociu România nu a avut prea mult de suferit, în cazul războiului dintre Israel și Hamas, care se află abia la început, situația este total diferită. Trebuie știut faptul că peste 10.000 de români muncesc la firme cu acționariat israelian, iar situația lor ar putea deveni incertă în cazul în care războiul va fi unul foarte lung. Un alt efect negativ îl constituie părăsirea locurilor de muncă de către mulți israelienii care lucrau în România și care acum au plecat sau se pregătesc să plece pentru a răspunde apelului la încorporare.

Turismul este o altă ramură care va avea de pierdut în situația dată, iar investițiile multor companii israeliene importante ar putea fi sistate în cazul în care țara va intra într-o criză profunda cauzată de război. Este de notorietate faptul că în ultimii 15 ani, companiile israeliene au investit în România zeci de milioane de euro și s-a dovedit a fi un partener important pentru România.

Mai exact, potrivit ONRC, volumul total al schimburilor comerciale România-Israel a ajuns la 570,15 milioane de euro, la sfârșitul anului 2020. În luna martie a anului 2021, în România activau 8298 de companii israeliene, iar valoarea totală a capitalului social se ridica la 64,04 milioane de euro.

Decizia Iranului ar putea afecta și România

Proporțiile dezastrului economic ar putea fi și mai mari în cazul în care Iranul va decide să atace în zilele următoare Israelul. Îngrijorarea nu este nicidecum lipsită de fundament. Din moment ce Joe Biden a decis mutarea celui mai mare portavion american în apropiere de Israel, se poate crede că există informații livrate de serviciile de intelligence cu privire la o intenția Iranului de a continua ceea ce a început Hamas pe teritoriul Israelului.

De ce e importantă decizia Iranului pentru România și pentru toată Europa? Este cât se poate de ușor de dedus. Asta va pune SUA în fața situației de a se implica în două războaie în același timp, ceea ce va fi extrem de costisitor. în Ucraina sprijină cu bani și armament din poziția de cel mai puternic membru NATO, iar în Israel va sprijini cu armament și poate chiar cu soldați din calitate de țară prietenă care are interese economice puternice. Degenerarea conflictului în Orientul Mijlociu ar putea conduce la o decizie a SUA de a alege ca banii si armamentul alocate pentru sprijinirea Ucrainei și Israelului în razboaiele cu invadatorii fie distribuite proporțional cu interesele economice. Acest fapt ar putea conduce la contextul în care Europa va fi pusă în situația de a suplini ajutorul SUA în Ucraina, iar rezultatul ar fi adâncirea bătrânului continent, implicit si a României, într-o criză puternică.

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here