L-am auzit pe Radu Paraschivescu vorbind despre ea și la o săptămână distanță am observat că nu se mai găsea prin librăriile fizice. În schimb, atunci când întrebam de ea, la casierii mi se răspundea adesea cu un zâmbet mulțumitor  urmat de un o apreciere adusă cărții. Am înțeles repede ca se bucură de succes și că trebuie să o pun pe “to do list”. Și acum mă surprind scriind despre Middle England cu același zâmbet inexplicabil.

Autor: Vlad Manolache

Middle England este carte care expune într-o manieră literară o problematică politică și socială care a dus la transformarea Regatului Unit al Marii Britanii din ultimii ani. Jonathan Coe a reușit, cu precizie de chirurg, să traseze tușele esențiale ale celor două abordări antagonice din societatea britanică cu privire la ceea ce englezii au numit Brexit. Migrația, corectitudinea politică, interesele economice ale unor grupuri de afaceri sunt temele care divizează o societate aflată în pragul unui exercițiu democratic ce avea să schimbe soarta tuturor: votul pentru rămânerea sau ieșirea din UE.

Citește și:Cine este fotografa lui Macron și cu ce echipament lucrează

 M-a fascinat modul în care Coe a reușit să aducă în lumină frustrările care au mocnit ani de-a sufletele majoritatății englezilor, ai celor care au pus toate neajunsurile sociale și economice pe seama valurilor de străini care au venit să lucreze și să trăiască în UK. Personajele sunt de-a dreptul fermecătoare prin naturalețea lor și reușesc să înfățișeze toate tipologiile participante, direct sau indirect, la un conflict de o asemenea magnitudine. Și totul este îmbrăcat în povești de dragoste, drame personale și momentele de încordare care să te țină lipit de carte până la ultima pagină.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here